greek
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr

Μονή Λουκούς

Βρίσκεται κοντά στο Άστρο και τα Κάτω Δολιανά στο χώρο της Αρχαίας Θυρεάτιδος.

Η ιερά μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ανήκει στα βυζαντινοϊστορικά μνημεία μας. Το προσωνύμιο Λουκούς το απέκτησε όταν την κατέλαβαν οι Φράγκοι και μόνασαν Καπουτσίνοι μοναχοί, προέρχεται από το λατινικό Lukus και σημαίνει ιερό δάσος.

Η χριστιανική ζωή της μονής άρχισε τον 5ο αι.μ.Χ, όταν χτίστηκε ο πρώτος χριστιανικός ναός. Η μονή είχε ένδοξη πορεία μέχρι την καταστρέψουν οι Τούρκοι κατακτητές. Αξίζει να σημειώσουμε την ενεργή δράσης της στην επανάσταση του 1821 καθώς ο τότε ηγούμενος Νεόφυτος ήταν μυημένος στην Φιλική Εταιρεία.

Αρχιτεκτονικά ,το καθολικό ανήκει στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο, με τοιχογραφίες καλής τέχνης του 17ου αι. και δάπεδο από πολύχρωμα μαρμαροθετήματα. Είναι κτισμένο σε μίμηση αμελούς πλινθοπερίκλειστου, με εντοιχισμένα αρχαία μέλη και κεραμοπλαστικά κοσμήματα. Στο τέμπλο υπάρχουν δεσποτικές εικόνες του 17ου αι.

Η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία το 1946 όπου άρχισαν να γίνονται αναδομήσεις και ανεγέρσεις ναών όπως του ναού της Αναλήψεως και του Αγίου Δημητρίου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την πλούσια βιβλιοθήκη της με 300 τόμους, χειρόγραφα, πατριαρχικά σιγίλια, κώδικες, σταυρούς ευλογίας, Ιερό ευαγγέλιο του 1871,Άγια ποτήρια, δύο φορητές εικόνες του Αγίου Νικολάου και της Μεταμορφώσεως, Λείψανα Αγίων,τον αργυρό Σταυρό με Τίμιο Ξύλο. Στο προαύλιο της μπορεί κανείς να θαυμάσει τα γλυπτά που προέρχονται από την έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού. Επίσης,υπάρχουν το εργαστήρι ταπητουργίας που παρασκευάζονται τσακώνικα κιλίμια και εργαστήριο αγιογραφίας.

moni loulous
moni loukous13
moni loukous7
moni loukous6
moni loukous4
moni loukous3
moni loukous14
moni loukous11
moni loukous12
moni loukous10
moni loukous1
moni loukous8
moni loukous5
moni loukous9
moni loukous 2
accessories

Οι κρατήσεις μου
Μπορείτε να παρακολουθείτε την κατάσταση της κράτησής σας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Κατάσταση κράτησης

Προτείνουμε

Amalias Hotel
3 Αστέρια
Αμαλιάδα
Δωμάτια
Δίκλινο
Τρίκλινο
Σουίτα

Ξενοδοχεία σε Νέα Στύρα

Περισσότερα...

Προορισμοί

Αμαλιάδα Αμαλιάδα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Κυλλήνη Κυλλήνη
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Νέα Στύρα Νέα Στύρα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα