greek
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr

Μονεμβασιά

Μονεμβασιά. ιστορική μεσαιωνική καστροπολιτεία 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 2732061777
Λιμεναρχείου Μονεμβάσιας 2732061266
Νοσοκομειο Αγροτικό Ιατρείο Μονεμβασιάς 27320 61204
Αεροδρόμιο Καλαμάτας 27210 86410
Χιλιομετρικές Αποστάσεις Μονεμβάσια - Καλαμάτας 142 χλμ.
Μονεμβάσια – Αθήνα 319 χλμ
Πιάτσα Ταξί 2732061274
Υπεραστικά Λεωφορεία 27320 61752
Αστυνομικό Τμήμα, Τουριστική Αστυνομία 27320 61210
 
     Η Μονεμβασιά πήρε το όνομά της από την μονή εμβασία τη μοναδική είσοδο από την οποία ο βράχος επικοινωνεί με την στεριά. Είναι μία μεσαιωνική καστροπολιτεία, χτισμένη σε βράχο ύψους 300μ. Στα αρχαία χρόνια υπήρχε εκεί η πόλη-λιμάνι Άκρα Μινώα. Η περιοχή οχυρώθηκε στα χρόνια του Μεσαίωνα, για να προφυλάξει τους κατοίκους από τις επιδρομές Αβάρων, Σλάβων και πειρατών. Αρχικά χτίστηκε η Άνω Πόλη (4ος αι.μ.Χ.) και αργότερα η Κάτω (10ος αι.) που γρήγορα συνέδεσε την τύχη της με τη θάλασσα.
     Η ανάπτυξη και ο πλούτος της προκάλεσαν τις επιδρομές των πειρατών. Όμως η θέση του κάστρου η καλή οχύρωση και αντίσταση των κατοίκων υποχρέωναν τους επιδρομείς να αποχωρούν άπρακτοι. ΟΙ κάτοικοι είχαν επινοήσει μάλιστα και φορολογικό νόμο το Αβιωτίκιον, σύμφωνα με τον οποίο η περιουσία όσων απεβίωναν χωρίς κληρονόμους περιερχόταν στην κοινότητα και ξοδεύονταν για την συντήρηση και την ενίσχυση των τειχών. Το 1147 η Μονεμβασιά αντιστάθηκε με επιτυχία στους Νορμανδούς, αλλά το 1249 παραδόθηκε μετά από τριετή πολιορκία στο Φράγκο κατακτητή της Πελοποννήσου Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο. Αυτός χρησιμοποίησε άφθονο πολεμικό δυναμικό, 3000 πεζούς, 8000 ιππείς, και απέκλεισε το κάστρο από ξηρά και θάλασσα.
     Οι κάτοικοι συνθηκολόγησαν μόνο όταν έλαβαν την υπόσχεση ότι θα έχουν ίσα δικαιώματα με του Φράγκους. Ο Γουλιέλμος δέκα χρόνια αργότερα ηττήθηκε από τους Βυζαντινούς στη μάχη της Πελαγονίας και μετά από τριετή φυλάκιση τους παραχώρησε τρία σημαντικά κάστρα της Πελοποννήσου: τη Μονεμβασιά, τον Μυστρά και τη Μεγάλη Μαϊνη (1269). Οι Παλαιολόγοι παραχώρησαν πολλά εμπορικά προνόμια στη Μονεμβασιά, που της χάρισαν δύναμη και πλούτο. Ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ ο Παλαιολόγος παρέμεινε 20 χρόνια εξόριστος στην πόλη, μέχρι που επέστρεψε στο θρόνο του στην Κωνσταντινούπολη. Το 1292 η πόλη λεηλατήθηκε με δόλο από τον πρώην ναύαρχο των Καταλανών και μετέπειτα πειρατή Ρουτζέρο ντε Λαούρια.
     Το 1348 ο αυτοκράτορας Ιωάννης Κατακουζηνός ίδρυσε το Δεσποτάτο του Μυστρά και συμπεριέλαβε σ’αυτό και τη Μονεμβασιά. Από το 1460 έως 1464 η καστροπολιτεία βρισκόταν κάτω από την εξουσία του Πάπα Πίου του Β’ που προσπάθησε μάταια να εκλατινίσει τον πληθυσμό. Ακολούθησαν οι Ενετοί (1464), που αναγκάστηκαν να την παραδώσουν στο βεζίρη της Πελοποννήσου (1540). Το 1690 επανήλθαν οι Ενετοί με το ναύαρχο Μοροζίνι και έμειναν μέχρι μέχρι το 1715, οπότε υποχρεώθηκαν να πουλήσουν την καστροπολιτεία στους Τούρκους. Εκείνοι την κράτησαν μέχρι το 1821 ώσπου με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης υποχρεώθηκαν να την παραδώσουν στους Έλληνες πολιορκητές της.
     Η Μονεμβασιά υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο και σκάλα των καραβιών που διέσχιζαν την Μεσόγειο. Ήταν ακόμα γνωστή από την περίφημη παραγωγή του κρασιού Μαλβάζια, περιζήτητου στις ευρωπαϊκές βασιλικές αυλές. Η φήμη για τα κρασιά και τις ταβέρνες της διατηρήθηκε μέχρι το 1950. Σήμερα μετά από μία περίπου εικοσαετία εγκατάλειψης, η μεσαιωνική πολιτεία αναβιώνει και είναι ένας από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.
     Οι περίπατοι στα στενά δρομάκια της καστροπολιτείας, με την βυζαντινή ατμόσφαιρα θα σας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία. Τείχη χαραγμένα από αμέτρητες πολιορκίες, κτίσματα κατάλοιπα των Ενετών, λιθόστρωτα καλντερίμια και μεσαιωνικά βυζαντινά και βενετσιάνικα αρχοντικά στέκουν εκεί σιωπηλά και επιβλητικά, προσελκύοντας το αχόρταγο βλέμμα του επισκέπτη.

 


accessories

Οι κρατήσεις μου
Μπορείτε να παρακολουθείτε την κατάσταση της κράτησής σας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Κατάσταση κράτησης

Προτείνουμε

Hotel Ιόνιον Hotel Ιόνιον
2 Αστέρια
Κυλλήνη
Δωμάτια
Μονόκλινο
Δίκλινο
Τρίκλινο

Ξενοδοχεία σε Νέα Στύρα

Περισσότερα...

Προορισμοί

Αμαλιάδα Αμαλιάδα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Κυλλήνη Κυλλήνη
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Νέα Στύρα Νέα Στύρα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα