greek
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr

Δερβενάκια

Το χωριό Δερβενάκια ανήκει στον νομό Κορινθίας και έχει μείνει στην ιστορία λόγο της μάχης που έγινε εκεί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων τον Ιούλιο του 1822.

Μετά την θανάτωση του Αλή Πασά η Υψηλή Πύλη αποφάσισε να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση με κάθε τρόπο έτσι έστειλε στην Ελλάδα τον Μαχμούτ Πασά γνωστό και ως Δράμαλη.

Με 36.000 χιλιάδες περίπου άντρες πεζικό και ιππικό ο Δράμαλης προέλασε από την Στερεά Ελλάδα χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση και στρατοπέδευσε στην Κόρινθο. Η απόφαση που πήρε εκεί ήταν να συνεχίσει με όλο το στράτευμα προς το Ναύπλιο και την Τρίπολη παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών πασάδων που τον συμβούλεψαν να κάνει την Κόρινθο ορμητήριο. Η διαδρομή που έπρεπε να κάνει περνούσε και από τα στενά των Δερβενακίων. Φτάνοντας στο Άργος οι επαναστατημένοι Έλληνες ήταν ήδη οχυρωμένοι στο κάστρο Λάρισα με αρχηγό τον Υψηλάντη και ο Τουρκικός στόλος που έπρεπε να τον περιμένει στο Ναύπλιο βρισκόταν στην Πάτρα. Ο Δράμαλης αποφάσισε να πολιορκήσει το κάστρο φρούριο μόνος του το οποίο και κατάφερε μετά από 12 ημέρες αποκλεισμού των Ελλήνων. Στο μεταξύ Κολοκοτρώνης και Πετρόμπεης αναλαμβάνουν να μαζέψουν το στρατό και να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους. Περίπου 10000 άντρες ήταν η Ελληνική δύναμη με αρχιστράτηγο τον Γέρο του Μωριά που αποφάσισε να περικυκλώσει τους Τούρκους και να τους αποκλείσει στην πεδιάδα της Αργολίδας.

Ο Δράμαλης περικυκλωμένος και με τελειωμένες τις προμήθειες σε τρόφιμα και νερό αφού ο Κολοκοτρώνης είχε εφαρμόσει το σύστημα καμένη γη προτίμησε την οπισθοχώρηση προς την ασφαλή Κόρινθο. Έστειλε 1000 άντρες να καλύψουν τα φαράγγια και τα στενά των Δερβενακίων για να περάσουν οι υπόλοιποι ασφαλείς. Οι Έλληνες τους άφησαν να περάσουν επίτηδες ανενόχλητοι εκτός από το ιππικό που το αποδεκάτισε ο Νικηταράς στην τοποθεσία Άγιος Βασίλειος όπου πήρε και το όνομα Τουρκοφάγος. Ο Δράμαλης στις 26 Ιουλίου στα στενά των Δερβενακίων περικυκλωμένος από τους Έλληνες έχασε πάνω από 3000 στρατιώτες. Με λιγοστούς πια άνδρες έφτασε στην Κόρινθο ταπεινωμένος και εξαθλιωμένος όπου και πέθανε μετά από λίγο καιρό. Ο Κολοκοτρώνης έγινε Αρχιστράτηγος και διέσωσε το γόητρο και την περηφάνια των επαναστατημένων Ελλήνων χάρη στο έξυπνο σχέδιο του και την τακτική του. Η νίκη αυτή έμεινε ιστορική αφού ήταν πολύ μεγάλες οι απώλειες των Τούρκων όπως και τα λάφυρα των Ελλήνων.

Σήμερα στον λόφο πάνω από το χωριό δεσπόζει το άγαλμα του Κολοκοτρώνη ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης.

accessories

Οι κρατήσεις μου
Μπορείτε να παρακολουθείτε την κατάσταση της κράτησής σας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Κατάσταση κράτησης

Προτείνουμε

Hotel Ιόνιον Hotel Ιόνιον
2 Αστέρια
Κυλλήνη
Δωμάτια
Μονόκλινο
Δίκλινο
Τρίκλινο

Ξενοδοχεία σε Νέα Στύρα

Περισσότερα...

Προορισμοί

Αμαλιάδα Αμαλιάδα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Κυλλήνη Κυλλήνη
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Νέα Στύρα Νέα Στύρα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα