greek
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
Αρχή arrow Τουρισμός arrow Ιστορικά & Μοναδικά arrow Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το σημαντικότερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι πρώτοι διοργανώθηκαν πρώτη φορά το 776 πΧ στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί που ενώνονται οι ποταμοί Αλφειός και Κλαδεός και γίνονταν προς τιμήν του Ολύμπιου Δία. Στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων σταματούσαν όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις στους λαούς που λάμβαναν μέρος σε αυτούς, ήταν η γνωστή ολυμπιακή εκεχειρία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν κάθε 4 χρόνια κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι. Το βραβείο των νικητών ήταν ένα στεφάνι ελιάς που λεγόταν κότινος.

Η Ολυμπιακή φλόγα είναι ένα σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ελλάδας που αναπαριστούσε την κλοπή ης Φωτιάς των Θεών από τον Προμηθέα. Η Ολυμπιακή φλόγα έμενε αναμμένη σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων.

Σήμερα η αφή της φλόγας γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία, στο βωμό της Ήρας, που βρίσκεται μπροστά στο ναό της. Την ώρα της τελετής ο βωμός πλαισιώνεται από ιέρειες με αρχαιοπρεπείς ενδυμασίες και η πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα, από τον Ήλιο χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό κάτοπτρο, αφού κάνει επίκληση στο θεό Απόλλωνα.

Ιερά σιωπή!

Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων. Όρη και Τέμπη σιγήστε. Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε. Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς. Απόλλωνα θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα για τη φιλόξενη πόλη της ...(όνομα της διοργανώτριας πόλης). Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σόλους τους λαούς της Γης και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.

Έπειτα μεταδίδει τη φλόγα σε ένα μικρό πήλινο δοχείο και σχηματίζεται πομπή με όλες τις ιέρειες, που περνά από την είσοδο του Σταδίου, την Κρύπτη και φτάνει στο Στάδιο. Εκεί η πρωθιέρεια ανάβει δάδα και την παραδίδει στον πρώτο δρομέα και ξεκινάει έτσι η Λαμπαδηδρομία . Ο πρώτος δρομέας είναι κάποιος Ολυμπιονίκης στον οποίο η πρωθιέρεια δίνει τη Δάδα λέγοντας του <<Τήνελλα, Καλλίνικε, Τήνελλα >> που σημαίνει εύγε νικητή. Ακολουθεί λαμπαδηδρομία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας πριν παραδοθεί στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας. Παράλληλα η φλόγα διατηρείται άσβεστη σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων.

Πηγή:www.discoverhellas.gr

14
23
25
4a
malevi olimpia 203
malevi olimpia 206
malevi olimpia 211
malevi olimpia 212
malevi olimpia 217
malevi olimpia 219
malevi olimpia 225
malevi olimpia 230
malevi olimpia 248
malevi olimpia 254
malevi olimpia 259
malevi olimpia 261
malevi olimpia 265
malevi olimpia 267
malevi olimpia 269
malevi olimpia 271
accessories

Οι κρατήσεις μου
Μπορείτε να παρακολουθείτε την κατάσταση της κράτησής σας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Κατάσταση κράτησης

Προτείνουμε

Amalias Hotel
3 Αστέρια
Αμαλιάδα
Δωμάτια
Δίκλινο
Τρίκλινο
Σουίτα

Ξενοδοχεία σε Νέα Στύρα

Περισσότερα...

Προορισμοί

Αμαλιάδα Αμαλιάδα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Κυλλήνη Κυλλήνη
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Νέα Στύρα Νέα Στύρα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα