greek
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr

Το γεφύρι της Άρτας

Σύμβολο της Άρτας εδώ και 2000 χρόνια. Ο θρύλος για την θυσία του της γυναίκας του πρωτομάστορα, προκαλεί δέος σε όποιον το επισκεφθεί. Λιθόκτιστο, ενώνει τις δύο όχθες του Αράχθου.Αρχικά κατασκευάστηκε από τον Πύρρο Ά που έκανε την Αμβρακία πρωτεύουσα του κράτους του,για να βοηθήσει την ευημερία της πόλης γνωρίζοντας μεγάλη ανάπτυξη όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτισμικά. Την τελική του μορφή την απέκτησε τον 17 αι. μ.Χ. και λέγετε ότι την κατασκευή του την χρηματοδότησε ο παντοπώλης Ιωάννης Θιακογιάννης ή Γυφτοφάγος, που μάλλον είχε προσωπικό συμφέρον.

Έχει μήκος 145 μ. και πλάτος 3,75 μ. με 4 ασύμμετρες ημικυκλικές καμάρες.Η δομή του μας οδηγεί στους Ελληνιστικούς χρόνους, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί το ισοδομικό σύστημα με μεγάλους κανονικούς λίθους στις βάσεις του με επίστεψη. Κατά την Βυζαντινή περίοδο ολοκληρώθηκαν οι τέσσερις καμάρες του μεταξύ των οποίων παρεμβλήθηκαν στα ποδαρικά τους καθώς και στα ακρινά σκέλη του γεφυριού οκτώ συνολικά μικρά τοξωτά ανοίγματα, για να διοχετεύονται τα νερά σε περίπτωση πλημμύρας. Η μεγάλη καμάρα γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας και τότε γεννήθηκε και ο Θρύλος της γυναίκας του πρωτομάστορα.

To 1881 ήταν τα σύνορα της ελεύθερης με την τουρκοκρατούμενη Ελλάδας. Το σημερινό λαογραφικό μουσείο κοντά στις όχθες του είχε χρησιμοποιηθεί ως Οθωμανικό φυλάκιο. Το 1830 χρησιμοποίησαν τσιμεντένιες βάσεις καταστρέφοντας την αισθητική και την αίγλη του γεφυριού. Το 1944 οι Γερμανοί αποχωρώντας έδωσαν διαταγή να ανατιναχθεί αλλά ο Γερμανός στρατιώτης απενεργοποίησε τον μηχανισμό "σώζοντας" το γεφύρι. Το 1945 κατασκευάστηκε σιδερογέφυρα καταστρέφοτνας όλη την βόρεια όψη του. Ευτυχώς, την δεκαετία του '80, με έργο του Υπ. Πολιτισμού, το απάλλαξαν από τους τσιμεντόλιθους, το αναστήλωσαν και του χάρισαν την παλιά του αίγλη

gefyri artas 081
accessories

Οι κρατήσεις μου
Μπορείτε να παρακολουθείτε την κατάσταση της κράτησής σας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Κατάσταση κράτησης

Προτείνουμε

Hotel Ιόνιον Hotel Ιόνιον
2 Αστέρια
Κυλλήνη
Δωμάτια
Μονόκλινο
Δίκλινο
Τρίκλινο

Ξενοδοχεία σε Νέα Στύρα

Περισσότερα...

Προορισμοί

Αμαλιάδα Αμαλιάδα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Κυλλήνη Κυλλήνη
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Νέα Στύρα Νέα Στύρα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα