greek
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
  • Hellastime.gr
Αρχή arrow Τουρισμός arrow Ελληνικά νησιά arrow Κέρκυρα, η κοσμοπολίτικη

Κέρκυρα, η κοσμοπολίτικη

Το καταπράσινο νησί του Ιονίου με ιστορία που χάνεται στα βάθυ των αιώνων. Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο έχοντας Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές.

Κοσμοπολίτικη, ρομαντική και γεμάτη ζωή. Στην πόλη της Κέρκυρας μπορείτε να κάνετε βόλτες στα καντούνια της και να απολαύσετε τον καφέ σας στο γραφικό Λιστόν. Το ιστορικό κέντρο αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς καθώς νοιώθεις ότι περπατάς σε μικρογραφία ιταλικής πόλης. Τα αξιοθέατα της πόλης αναρίθμητα τα κυριότερα από αυτά είναι, η μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας και το μοναδικό στην Ελλάδα Σινοϊαπωνικό Μουσείο που βρίσκεται στα ανάκτορα, το μέγαρο τής Ιονίου Βουλής, το μέγαρο τής Ιονίου Ακαδημίας, όπου στεγάζεται η Πρυτανεία τού Ιονίου Πανεπιστημίου.. Έχει ενετικά αρχοντικά και τα κτίρια είναι υδροχρωματισμένα με το παραδοσιακό κερκυραϊκό χρώμα τής ώχρας. Πολυάριθμες εκκλησίες εκ των οποίων οι σπουδαιότερες είναι, η Καθολική Μητρόπολη των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, η Ανατολική Μητρόπολη της Παναγίας Σπηλιωτίσσης και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος. Έχει ιστορικά κτίρια, όπως η Αγγλική Αρμοστεία, τα παλαιά ανάκτορα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας.Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα φυλάσσεται σε μία αργυρή πολυτελή λάρνακα, έργο του 19ου αιώνα, που βρίσκεται τοποθετημένη στα δεξιά του Ιερού.

Όμως οι περιηγήσεις δεν σταματούν εδώ. Στο άλλο άκρο της πόλης στην περιοχή Κανόνι μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα το Ποντικονήσι, εφόσον πρώτα σταματήσατε να δείτε το Μον Ρεπό και τον ναό της Αρτέμιδας. Το Ποντικονήσι μπορείτε να το επισκεφθείτε με καραβάκια που φεύγουν από την εκκλησία Παναγίας των Βλαχερνών ή να περπατήσετε στην γέφυρα που ενώνει το Κανόνι με την απέναντι πλευρά του νησιού στην περιοχή του Περάματος.

Φεύγοντας, μισή ώρα έξω από την πόλη βρίσκεται το Αχίλλειο, το ανάκτορο της Βασίλισσας της Αυστρίας με τον ξακουστό πίνακα του Αχιλλέα να σέρνει τον Έκτορα και το γλυπτό «Αχιλλέας Θνήσκων». Η περιοχή του Πέλεκα με το φημησμένο ηλιοβασίλεμα ενώ στην Παλιοκαστρίτσα βρίσκεται το βυζαντινό φρούριο Αγγελόκαστρο. Παραλίες με ψιλή ξανθή άμμο συναντώνται στον Άη Γόρδη, τη Γλυφάδα, τη λίμνη Κορισσίων, τον Άγιο Γεώργιο των Πάγων, το Μαραθιά,τον Γαρδένο, την Κασσιώπη, το Σιδάρι, τη Ρόδα,την Αχαράβη, τον Αλμυρό, τη Δασιά, στην Παλαιοκαστρίτσα και σε άλλες περιοχές. Αλλά και χωριά στην ενδοχώρα της Κέρκυρας ασκούν μια γοητεία, όπως οι Σιναράδες, ο Άγιος Ματθαίος, οι Βαρυπατάδες, η Άνω Κορακιάνα, οι Γιαννάδες, οι Καρουσάδες, η Επίσκεψη,ο Χλωμός, ο Σπαρτύλας, η Λευκίμμη, πνιγμένα μέσα στο πράσινο.

Πάσχα στην Κέρκυρα

Οι Kερκυραίοι την ονομάζουν Λαμπρή ή Λαμπρία για να δείξουν την λαμπρότητα της γιορτής. Το Πάσχα στην Κέρκυρα ο επισκέπτης θα νοιώσει το πένθος και κατάνυξη να τον πλημμυρίζουν. Την μεγάλη βδομάδα στην Κέρκυρα δεν υπάρχει σημείο της που να μην ακούς ψαλμωδίες και φιλαρμονικές να παίζουν πένθιμα εμβατήρια.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάν από την Κυριακή των Βαΐων. Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Είναι η μοναδική στην οποία συμμετέχουν, όλες και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας. Τη Μεγάλη Πέμπτη η ακολουθία των Αγίων Παθών. Στον Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα κερί όταν τελειώνει η ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Την Μ.Παρασκευή από νωρίς το μεσημέρι μετά την αποκαθήλωση κάθε εκκλησία ξεχωριστά "βγάζει" τον επιτάφιο της που τον συνοδεύει πάντα μια φιλαρμονική. Στα καντούνια και στους δρόμους ακούγεται παντού το "Αι γενεαί πάσαι". Το βράδυ στα Μουράγια, που θα περάσει ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως, τοποθετούνται σε κανονικά διαστήματα κεριά στερεωμένα σε μικρές βάσεις και ανάβονται κατά την περιφορά - όλα μια μακριά ίσια φωτεινή γραμμή. Στον επιβλητικό Επιτάφιο της Μητροπόλεως, που συνοδεύει ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές του τόπου, η παρουσία Φιλαρμονικών, χορωδιών και χιλιάδων Κερκυραίων και επισκεπτών δίνει άλλη διάσταση στην πένθιμη τούτη μέρα. Η "Παλαιά" Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η "Μάντζαρος" (μπλε) την Marcia Funebre του G. Verdi, και η "Καποδίστριας" την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Το βράδυ στα Μουράγια, που θα περάσει ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως, τοποθετούνται σε κανονικά διαστήματα κεριά στερεωμένα σε μικρές βάσεις και ανάβονται κατά την περιφορά - όλα μια μακριά ίσια φωτεινή γραμμή.

Το μεγάλο Σάββατο στις 6 το πρωί στην Παναγία των ξένων γίνεται αναπαράσταση του "σεισμού" που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο θριαμβικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου.Στις 9.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται κατανυκτικά η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος. Καθώς οι Βενετσιάνοι είχαν απαγορεύσει την περιφορά των επιταφίων.Η 'Παλιά' Φιλαρμονική κατά παράδοση παίζει τον "Amlet", πένθιμη'μάρτσια' του Ιταλού συνθέτη Faccio. Ακολουθεί το άλλο πένθιμο εμβατήριο " Calde Lacrime" (καυτά δάκρυα) του Ιταλού συνθέτηMicheli από τη Φιλαρμονική 'Μάντζαρος' και από τη Φιλαρμονική 'Καποδίστριας' το πένθιμο εμβατήριο " Marcia Funebre" από την "Ηρωική" του Μπετόβεν. Μετά το τέλος της λιτανείας ο Άγιος Σπυρίδωνας θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.Στις 11, την λεγόμενη πρώτη ανάσταση μετά το δεύτερο χτύπημα της καμπάνας εκατοντάδες μπότηδες γεμάτοι νερό για μεγαλύτερο κρότο, "εκτοξεύονται" από τα μπαλκόνια των Κερκυραίων.Το έθιμο αυτό, που συνδέεται με το Ευαγγελικό χορείο "Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως", είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Μόλις τελειώσει ξεχύνονται οι φιλαρμονικές παίζοντας το εύθυμο εμβατήριο τους "Γραικούς". Την ίδια ώρα της πρώτης ανάστασης αναβιώνει και το παλιό έθιμο της Μαστέλας στην Πίνια(Ιστορικό εμπορικό κέντρο).Είναι ένα βαρέλι στολισμένο με μυρτιές, βέρντε και κορδέλες και οι περαστικοί ρίχνουν νομίσματα. Το έθιμο λέει ότι μόλις χτυπήσουν οι καμπάνες όποιος περάσει από μπροστά τον ρίχνουν μέσα και παίρνει τα χρήματα που περιέχει το βαρέλι. Το βράδυ της Ανάστασης της 11 το βράδυ η λειτουργία γίνεται στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και από εκεί ο μητροπολίτης λίγο πριν της 12 κατεβαίνει στο πάρκο της Σπιανάδας για να μοιράσει το Άγιο φως στο τέλος βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό και οι φιλαρμονικές παίζουν εύθυμα εμβατήρια. Την Κυριακή το πρωί όσοι αντέχουν τις 7 το πρωί γίνονται οι λεγόμενες αναστάσεις, δηλαδή οι εκκλησίες με την συνοδεία φιλαρμονικών περιφέρουν την ανάσταση.

pasxakerkira1
pasxakerkira10
pasxakerkira11
pasxakerkira12
pasxakerkira13
pasxakerkira14
pasxakerkira15
pasxakerkira16
pasxakerkira17
pasxakerkira2
pasxakerkira3
pasxakerkira4
pasxakerkira5
pasxakerkira5thumb
pasxakerkira6
pasxakerkira7
pasxakerkira8
pasxakerkira9
accessories

Οι κρατήσεις μου
Μπορείτε να παρακολουθείτε την κατάσταση της κράτησής σας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Κατάσταση κράτησης

Προτείνουμε

Filion Eco Hotel Filion Eco Hotel
3 Αστέρια
Νέα Στύρα
Δωμάτια
Σουίτα ΑμΕΑ
Sea View Suite
Executive Suite
Superior Suite

Ξενοδοχεία σε Αμαλιάδα

Περισσότερα...

Προορισμοί

Αμαλιάδα Αμαλιάδα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Κυλλήνη Κυλλήνη
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες
Νέα Στύρα Νέα Στύρα
1 Ξενοδοχείο
0 Τοποθεσίες

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα

Η γνώμη σας

Που πήγατε πέρυσι διακοπές;

Αποτελέσματα